Geschiedenis

Het Haags Symfonie Orkest Euterpe bestaat officieel sinds januari 1999 en is onstaan uit een samengaan van het Haags Symfonie Orkest "HASO" en Orkestvereniging Euterpe.

Orkestvereniging Euterpe werd opgericht in 1891 om in de behoefte te voorzien aan een orkest dat jeugdige musici de gelegenheid gaf orkestroutine op te doen. Veel leerlingen van de Koninklijke Muziekschool (nu Conservatorium) deden er hun eerste podiumervaring op. In eerste instantie begonnen als strijkorkest, werd het in 1924 omgevormd tot symfonieorkest.(over Euterpe)

Schubert

Het Haags Symfonie Orkest "HASO" werd in 1928 opgericht als het Haags Arbeiders Symfonie Orkest. Het bood arbeiders de kans om onder deskundige leiding symfonische muziek in te studeren en uit te voeren. Na de oorlog werd de vereniging politiek neutraal en stelde de muziekbeoefening centraal.

Hoewel begonnen met een andere achtergrond en doelstelling leken beide orkesten de laatste jaren steeds meer op elkaar, wat betreft bijvoorbeeld niveau, repertoire en ledensamenstelling. Vandaar dat beide orkesten samen zijn gegaan in het Haags Symfonie Orkest Euterpe.

Onvoltooide